Geschiedenis

Geschiedenis van het valschermspringen

De eerste plannen om een valschermsprong te maken, zijn waarschijnlijk van de Chinezen, en iets later in de 15de eeuw tekende Leonardo da Vinchi zijn "parachute" op papier.

Het bleef echter bij deze tekening tot in de 18 de eeuw, toen de Fransman Andre Jacques Garnerin in 1797 de eerste "valschermsprong" maakte vanonder een met gas gevulde ballon. Veel had het echter niet gemeen met wat wij nu skydiving noemen. Onderaan de ballon had hij een open valscherm van zijde bevestigd. Dit valscherm was verstevigd en werd opengehouden door fijne stokken. Onderaan dit valscherm was een mand bevestigd waar hij inzat. Eenmaal op hoogte, werd gewoon de bovenzijde van het valscherm ontkoppeld van de ballon. 100 jaar later in 1897 werd door de Amerikaan Tom Baldwin de eerste sprong gewaagd met een valscherm dat "gesloten" was. Hierbij werd een trapeze bar gebruikt in plaats van een mand om zich aan het valscherm vast te houden.

In 1919 te Dayton Ohaio USA werd pas echt skydiving geschiedenis geschreven. De Amerikaan Leslie Irvin deed daar de eerste echte vrije val, door uit een vliegtuig te springen en pas daarna zelf handmatig zijn valscherm te openen. Leslie is dus eigelijk de echte pionier van onze sport. In die tijd was valschermspringen een onderdeel van de vele "luchtvaart shows" die door Amerika trokken. Tijdens de jaren '40, werden valschermen meer en meer gebruikt voor militaire doeleinden. Het was pas in 1950 dat valschermspringen erkend werd door de F.A.I. (wereld federatie van luchtsporten).

In 1951 werd te Joegoslavië het eerste wereldkampioenschap valschermspringen gehouden. Dit WK bestond toen enkel uit precisie landen. Andere disciplines waren toen nog niet "uitgevonden". Begin jaren '60 werden de vele mogelijkheden van de sport verder ontdekt, en werden nieuwe disciplines, zoals Stijl- en Formatie springen ontdekt. Naast de verschillende officiële disciplines, zijn er nog verschillende die beoefend worden maar (nog) niet erkend zijn. Tevens zijn er nog verschillende andere sporten waar niet uit een luchtvaartuig wordt gesprongen, maar waar wel een valscherm wordt gebruikt (bvb. BASE jumping). Het aantal mensen ter wereld die ooit al eens "gesprongen" hebben is niet te berekenen, maar iedereen kent wel iemand die ooit al eens met een valscherm heeft gesprongen.

Voor verdere meer gedetailleerde historische informatie raden wij u aan de engelstalige site parachutehistory.com te bezoeken.