AFF

AFF initiatie

Wat is AFF?

Wie in meer geïnteresseerd is dan zomaar een luchtdoop en zelf wil leren springen kiest voor AFF. AFF of versnelde vrije val (Accelerated FreeFall) opleiding is zonder meer de populairste vorm.

Je springt vanop een hoogte van 4000 meter. Twee instructeurs houden je gedurende de ganse sprong vast en corrigeren je houding indien nodig. Na 50 seconden vrije val open je dan zelf je valscherm en je stuurt en landt hiermee zelf op de landingszone.

Deze opleiding leert je om veilig alleen uit een vliegtuig te springen, een vrije val te doen, je parachute te openen en veilig te landen. Deze opleiding omvat 7 levels met elk hun eigen leerdoelen. Behaal je de leerdoelen van een level, dan mag je naar de volgende level. Als je de leerdoelen van level 7 behaalt mag je solo springen.

Basisopleiding

Je begint de eerste level met een ganse dag cursus. Deze vindt plaats op de dropzone zelf en bevat alles wat je moet weten om je sprong te maken. Je leert de juiste houding in vrije val, hoe je het valscherm opent, hoe je met dit valscherm landt en hoe je problemen kan oplossen. Als je de leerstof onder de knie hebt, kan je (wanneer de weersomstandigheden goed zijn) nog dezelfde dag je eerste sprong maken.

Wat als je het "bolletje" niet vindt? Geen probleem, dan grijpt een van je 2 instructeurs in en doet dit voor jou.

Vervolg van de AFF opleiding

Als deze sprong je beviel, kan je verder gaan en de volledige cursus volgen. Tijdens elke level doe je steeds nieuwe oefeningen, die correct dienen uitgevoerd te worden voor je overgaat naar de volgende level.

Wanneer je alle levels hebt doorlopen ben je "solo" en ben je bekwaam om alleen te springen, zonder een instructeur naast je. Je kan dan beginnen met het echte skydiven . Een gemiddelde AFF leerling volbrengt deze 7 levels in 8 à 9 sprongen.

Hoe begin je eraan?

  • Je kan deze opleiding volgen op elk van onze dropzones. Vooraleer je naar een club gaat om een AFF cursus te volgen moet je eerst een afspraak maken.
  • Je moet vooraf ook een medische keuring ondergaan bij je huisdokter. Hiervoor kan je hier een medisch attest downloaden dat je huisdokter kan invullen.
  • Voor de sprongen heb je gemakkelijk zittende kledij nodig. Sportieve schoenen (geen paraboots of wandelschoenen met haken) zijn aangewezen.

Wat zijn de vereisten?

  • Je moet geen topatleet zijn om te kunnen springen, maar een goede algemene sportieve conditie helpt je om deze opleiding met succes af te ronden.
  • Vanaf een gewicht van 95kg, een BMI van 33 of een lengte van 2m wordt door de instructeur beslist of de sprong al dan niet kan plaatsvinden. Val je buiten deze criteria, dan kan de veiligheid in het gedrang komen. Vooraf checken kan een ontgoocheling voorkomen als je je aanbiedt op een van onze dropzones.
  • Voor minderjarigen (-18jaar) is een schriftelijke toestemming van de ouders nodig.