FAQ

Veel gestelde vragen (FAQ)

Eerste sprongen

Welke kledij moet ik meebrengen?

Geen zware bottinnen. Dit zware schoeisel was praktisch toen er nog met ronde parachutes werd gesprongen. Dit is echter verleden tijd in het burger valschermspringen. Er wordt nu enkel nog met vleugel (rechthoekige) valschermen gesprongen, die zeer bestuurbaar zijn en zeer zacht landen. Gewone sportschoenen zijn perfect. Handschoenen, worden enkel in de winter gebruikt. Deze mogen dan wel niet te dik zijn, zodat ze niet hinderen bij het gebruik van het valscherm. Wanneer handschoenen nodig zijn is een warme pull dit waarschijnlijk ook. Net zoals de handbescherming, is het praktisch als deze niet te dik is, een polar trui is zeer geschikt. Wanneer je een bril nodig hebt om ver of dichtbij te zien, krijg je in de club een beschermbril, je kan dus je gewone bril ophouden. Draag je contactlenzen, meld dit dan aan je instructeur, die zal nazien, of je beschermbril goed aanpast zodat je je contactlenzen niet verliest tijdens de vrije val.

Hoe snel val je?

Dit hangt af van je lichaamspositie. Val je normaal vlak op je buik, of sta je verticaal op je hoofd. Dit maakt een groot verschil. Als je begint te springen val je natuurlijk op je buik in een normale vrije val positie. Dan ga je rond de 180 km/uur of 50 meter/sec. naar beneden. Dit wil echter niet zeggen dat je de wereld met een angstaanjagende vaart op je af ziet komen zoals in de tekenfilmpjes. Ga je echter speedskydiven en perfect op je hoofd staan, dan beperk je de luchtweerstand van je lichaam tot een minimum, en kan je snelheden halen tot boven de 500 km/uur. Deze houding is echter zeer moeilijk en vereist veel oefening.

Hoe lang duurt een AFF of tandemsprong?

Je springt meestal van op 4.000 meter. In AFF open je je valscherm op 1.300 meter. Dat is dus 2.700 meter vrije val, tegen 50 meter per sec. geeft dit dus een dikke 50 seconden vrije val. Bij een tandemsprong wordt je parachute op 1.600 meter geopend door de tandemmaster. Hier zal je dus een dikke 45 seconden durend orgasme beleven.

Hoeveel kost zo een sprong?

De prijzen variëren een beetje van club tot club. Voor een tandemsprong bedraagt dit ca. 230-250 EUR. Eén sprong AFF bedraagt ca. 270 EUR en voor de volledige cursus AFF betaal je ca. 1050 EUR. Deze prijzen zijn inclusief BTW, huur springmateriaal (valscherm), opleiding en verzekering. Voor een volledige cursus AFF is ook nog lidgeld club en federatie inbegrepen. Prijzen per club kan je hier raadplegen. Een eerste sprong is iets unieks, en dus zeker waard om op video of foto te laten vastleggen door een cameraman die samen met je in vrije val deze beelden maakt. Afhankelijk van de gekozen optie (foto/video/beide) ligt de prijs hiervan tussen 70 EUR en 95 EUR.

Hoelang duurt een opleiding?

Voor een tandemsprong ben je met een 15 tal minuten klaar. Je harnas wordt aangepast. Je krijgt een kleine uitleg van je houding in vrije val en bij de landing en je bent klaar voor de sprong. Voor een AFF sprong duurt dit wel wat langer. Hier spring je wel samen met je 2 instructeurs in vrije val, maar nadat je parachute open is moet je deze wel zelf besturen. Dit gebeurt dan wel onder radio begeleiding, maar techniek kan soms wel eens falen, en dus moet je weten hoe je dit alleen kan klaren. Normaal begin je 's morgens rond 9u00 aan je grondopleiding en ben je klaar tegen de avond. Als het weer dan meezit kan je dezelfde dag nog je eerste sprong maken. Voor automatische opening duurt dit bijna even lang als voor AFF. Hier moet je enkel de vrije val sequentie niet kennen. Voor de rest blijft het hetzelfde.

Hoeveel sprongen moet ik maken om mijn brevet te behalen?

Je eerste brevet, het "A brevet" behaal je na 25 vrije val sprongen. Hiermede ben je echter nog geen volleerde skydiver. In totaal zijn er 4 FAI brevetten. Na 500 sprongen kan je je D brevet behalen.Je "A brevet" is misschien wel het belangrijkste brevet. Wanneer je voor dit brevet bent geslaagd, mag je grotendeels zelfstandig springen.

Vooroordelen

Kan je nog ademen daarboven?

Natuurlijk, anders zouden er al velen flauw gevallen zijn. Hoe hoger je gaat, hoe minder zuurstof er in de lucht is. Dit maakt het niet moeilijker om te ademen, je krijgt gewoonweg minder zuurstof binnen. Tot 4.500 meter geeft dit echter geen probleem, tot die hoogte zit er nog voldoende zuurstof. Wanneer je hoger zou gaan springen is het raadzaam om extra zuurstof in het vliegtuig mee te nemen. Voor gewone sprongen is dit echter overbodig, daar de meeste clubs maximum tot 4.500 meter vliegen.

Is valschermspringen niet gevaarlijk?

In tegenstelling tot wat je zou denken, is parachutisme een van de veiligste sporten. Vermits de sport gevaarlijk zou kunnen zijn, worden er zeer strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Deze worden strikt toegepast. Wie denkt ze te kunnen omzeilen, wordt onmiddellijk terechtgewezen. Het gevaarlijkste onderdeel van valschermspringen, is nog steeds jezelf op de openbare weg te begeven en met je wagen naar de club te rijden. Dat is pas gevaarlijk.

Wat als mijn valscherm niet opengaat?

Een valscherm is gemaakt om te openen, en dat doet het dan ook. Wat soms (eerder zeldzaam) gebeurt, is dat het slecht opengaat, en men er niet goed mee zou kunnen landen. Als dit gebeurt handel je zoals je in de cursus leert. Je ontkoppelt dit niet naar behoren functionerende valscherm, en opent je reserveparachute. Wat moet je doen als dit niet opengaat? Dit noodvalscherm wordt zeer zorgvuldig, en met de nodige ernst gevouwen, door hiervoor speciaal geoefende valschermtechnici. Deze specialisten beseffen ten volle dat dit een laatste kans parachute is, en laten niets aan het toeval over.

Wat als ik nu vergeet mijn valscherm open te trekken?

In de eerste plaats ben je zelf verantwoordelijk om zelf je valscherm te openen op de voorgeschreven hoogte. Je hebt hiervoor een visuele hoogtemeter op je hand of de borst. Deze kan je makkelijk aflezen. Moest je dit vergeten, is er een auditieve hoogte meter. Wanneer je op de hoogte komt om te openen, begint deze luid te piepen, tijd om wakker te worden. Negeer je dit tijdens je opleiding, dan heb je nog steeds je 2 instructeurs naast je die je parachute voor jou opentrekken. Wanneer ook dit zou falen is er nog een kleine computer in je valscherm ingebouwd, die zal registreren dat er iets fout gaat, waarna deze minicomputer het valscherm onvoorwaardelijk opent.

Is valschermspringen een sport enkel voor waaghalzen?

Voor waaghalzen is er geen plaats in het valschermspringen. Ga gerust eens een kijkje nemen in een club, het is zeker geen macho sport.

Springen is niets voor mij, ik heb hoogtevrees.

Hoogtevrees heeft niks te maken met valschermspringen. Wanneer je opstijgt met een vliegtuig, verlies je fysiek contact met de grond, en verlies je het hoogtevrees gevoel.

Is valschermspringen enkel voor mensen zonder angst?

Mensen zonder angst (als die al zouden bestaan) halen gewoonlijk de minimum leeftijd om te springen niet. Iedereen heeft bang tijdens zijn eerste sprongen. Dat is volstrekt normaal. Wanneer je leert autorijden, ben je ook onzeker, omdat je iets gaat doen dat niet in je dagdagelijks patroon ligt. Het is gewoon kwestie om deze angst te leren overwinnen. Na een tijdje verdwijnt de schrik, maar blijft de alertheid. De "kick" blijft ook, maar niet meer enkel omdat men het heeft aangedurfd om uit een vliegtuig te springen, maar door de tevredenheid van wat men bij elke sprong bijleert en het plezier dat men beleeft tijdens het Skydiven.